Вівторок, 07.05.2024, 08:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Плужненський ПАЛ

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
МОН України

Новини » 2014 » Липень » 4 » Андріївські вечорниці
04:49
Андріївські вечорниці

Як правило, здавна вечорниці проводилися в оселі шанованої в селі жінки, яка повинна була наглядати за молодими людьми. Першими, ще до заходу сонця, збиралися дівчата, аби встигнути до приходу хлопців приготувати спільну вечерю і, найголовніше, спекти Калиту - круглу пшеничну паляницю з отвором посередині чи збоку. Кожна з дівчат місила свою невеличку частинку, замовляючи її на коханого, а потім ці шматочки клали до спільної діжі, додавали родзинки, сушені вишні, горіхи і ліпили Калиту. А далі починалися забави, пов'язані із кусанням Калити. Обирали пана Калитинського шанованого парубка, який тримав інший кінець стрічки, прив'язаної до Калити і перекинутої через сволок. Періодично тягнув стрічку, щоб ніхто не зміг вкусити Калиту!

               Напередодні свята Андрія учні групи 24 Плужненського ПАЛ влаштували справжнє народне дійство, так звані „Андріївські Вечорниці". Саме свято видалося насправді домашнім та водночас захопливим і цікавим. Всі присутні мали змогу поринути у світ давніх традицій святкування Андріївських вечорниць. А гарячі вареники на столі, калита, вкритий скатертиною стіл, колоритні українські костюми, неперевершена гра учнів-акторів:      Мартинчук Анастасія та Дем’янчук Наталія (ведучі), Одерака Іванна (господиня); Юрба дівчат: Веремій Тетяна, Станкевич Ольга, Данилюк Лілія, Коляда Ірина, Слободнюк Наталія (25 група))

               Юрба хлопців: Шпортун Паша, Кузьмук Олександр, Драч Юрій, Вальчук Володимир, Ліщук Віталій, Воєвода Василь (34 група) зуміли створити святкову атмосферу свята та залишити у пам'яті гостей приємні спогади від дійства. Невід'ємною частиною свята були також українські традиції, гадання, пісні «Чарівна скрипка» Ніни Матвієнко та української народної пісні «Ой, у вишневому саду» у виконанні Одераки Іванни,  кусання калити. Андріївські вечорниці вдалися на славу і ще раз підтвердили, що наші учні вміють не лише навчатися, а знають, поважають та дотримуються давніх звичаїв та обрядів. Тож давайте і надалі пам'ятати та шанувати те, що залишили нам наші предки, на чому тримається українська культура та нація.

 

Смєшко Т.М.-  класний керівник 24 групи

 

Переглядів: 550 | Додав: ppal33 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту